Duik in een avontuur vol boeken en ontdek hoe je met jeugdliteratuur polarisatie op een leuke manier bespreekbaar maakt in de klas.
 
Verken met een game en 3 interactieve videolessen hoe polarisatie werkt, hoe sociale media het versterken, en hoe communicatie bruggen kan slaan.
 
Geschikt voor leerlingen van 10-14 jaar en eenvoudig in te zetten, zonder technische kennis.

Over dit lespakket

Hoe werkt het?

Dit pakket biedt docenten een eenvoudige en laagdrempelige manier om (online) polarisatie bespreekbaar te maken. Met interactieve video’s, een game en ondersteunende werkbladen kunnen leerkrachten direct aan de slag, zonder dat technische kennis vereist is.

Waarom is dit belangrijk?

Polarisatie neemt toe in de samenleving en ook leerlingen worden hiermee geconfronteerd, zowel online als in de klas. Dit lespakket helpt kinderen bewust te worden van de oorzaken en gevolgen van polarisatie en biedt handvatten om constructief om te gaan met verschillen en meningsverschillen.

Game: De Verloren Verbinding

Deze educatieve game neemt leerlingen mee op een avontuur vol boeken, waarin ze leren wat polarisatie is en hoe verschillende perspectieven kunnen bijdragen aan het verminderen ervan.
 
Door puzzels op te lossen en samen te werken, ontdekken ze het belang van open communicatie en het overbruggen van verschillen.
 
Deze game kan als introductie van het onderwerp (bewustwording en begripsvorming) gespeeld worden.
 
Speel de game

Polarisatie-thermometer programmeren

In deze les leren leerlingen hoe sociale media polarisatie kunnen versterken en bouwen ze hun eigen ‘polarisatie-thermometer’ met behulp van machine learning en Scratch.
 
Ze ontdekken hoe algoritmes werken en hoe hun eigen onlinegedrag bijdraagt aan polarisatie. Een hands-on les die technologie en menselijk gedrag samenbrengt.
 
Duur: 60-90 minuten.
 
Wanneer: vanaf 26 november
 
Ter introductie van deze les organiseren we op dinsdag 10 december om 15.45 uur het webinar: “Ontdek de impact van online teksten met jouw klas.” In ca. 45 minuten krijg je een helder, stap-voor-stap lesplan dat je eenvoudig kunt integreren in je (taal) lessen.
 
Inschrijven
 

Ontwerp een ‘Online mechanismes spel’

Deze les richt zich op de technologie achter social media platforms en laat leerlingen ervaren hoe algoritmes en echo-kamers polarisatie versterken.
 
Ze ontwerpen hun eigen spelbord en simuleren hoe online interacties worden beïnvloed door algoritmes. Een creatieve en interactieve les die technologie en sociale media combineert.
 
Duur: 90 minuten.
 
vanaf december

Bruggen bouwen in de digitale wereld

Leerlingen leren in deze les hoe ze op sociale media respectvol en constructief kunnen communiceren.
 
Door middel van rollenspellen en groepsactiviteiten oefenen ze empathie en het vinden van gemeenschappelijke grond, met als doel het bevorderen van positieve dialogen online.
 
Duur: 60-90 minuten.
 
Vanaf januari

Volg de webinars

 
Bij elke les bieden we een ondersteunend webinar aan voor docenten en bibliotheekmedewerkers. In deze webinars krijg je praktische tips en didactische achtergronden om het lesmateriaal optimaal in te zetten in je klas of bibliotheek. De webinars zijn gratis en geven je de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen te delen met andere professionals.
 
Schrijf je in voor een van de volgende webinars:
 

Webinar: Ontdek de impact van online teksten met jouw klas

Op dinsdag 10 december om 15.45 uur duiken we samen in de wereld van online communicatie en polarisatie tijdens het Skillsdojo-webinar: “Ontdek de impact van online teksten met jouw klas.” In ca. 45 minuten krijg je een helder, stap-voor-stap lesplan dat je eenvoudig kunt integreren in je (taal) lessen. Je hoeft geen technische kennis te hebben — we begeleiden je door het proces heen!
 
Inschrijven
 
Februari 2025: Webinar Online Mechanismes.
April 2025: Webinar Positieve Online Communicatie.
 
Inschrijving vanaf november.
 
Wil je meer weten of betrokken raken? Neem contact op met Jeroen Storm (e-mail).

 

Deze game wordt mede mogelijk gemaakt met steun van